søndag 6. desember 2009

Klima, dyreliv og planteliv i Canada.

KLIMA





I Canada er det veldig stor variasjon på klimaet, i sør er klimaet varmt og frodig og mer mot nord er det kald polarluft. Kystklimaet i Canada kan minne mye om forholdene i det vestlige Norge.  I områdene rundt Rocky mountains og Lake Superior er vintrene veldig kalde og somrene kan være svært varme.  Canada ligger i den tempererte-klimasonen og litt i polar-klimasonen. Om somrene i Canada er det mest nedbør og når det da også er varmt gir dette gode forhold for korndyrkning. Nord i Canada er det store områder med akrtisk klima, der er det noen steder som vanligvis har ca. 7 måneder med snø. Nedbøren i nord er som vanligst veldig liten og det er ikke så mange som bor i Nord-Canada fordi det er ett veldig arktisk klima.

PLANTELIV

Ca. en tredel av Canada er dekket med skog, skogen består mest av nåletrær som douglasfran, sitkagran, hvitgran osv. Løvtrærne i skogene er av arter som kanadapoppel, bjørk, svart valnøtt

 og platan. Lengst nord på fastlandet i Canada og i det arktiske arkipel er det tundravegetasjon.

DYRELIV


I Canada finnes det nesten like mange landp

attedyr som det er i Europa, det er bl.a. 24 landrovdyr, 60 gnagere, 9 haredyr og 12 partåete klovdyr. Arter som grårev og gaffelbukk finner du lengst sør i Canada, resten av artene er utbredt nesten over hele landet. Stripeskunk, præriegrevling og prærieulv finner vi i prærieområdene i Canada, i de store skogene finner vi svartbjørn, kanadagaupe, mårdyr, virginahjort, elg, hjort og mulhjort. Der det er fjell lever dyr som snøgeit, puma og tykk- og tynnhornsau og på tundraen lever dyr som fjellrev, jerv og polarhare, mens isbjørnene langs nordkysten og på øyene. Canada har 11 selarter, 7 av dem lever langs øst og nordkysten. Langs stillehavskysten finner vi selarter som sjøløve, nordlig pelssel, nordlig sjøelefant og californiasjøløve. Rundt i Canada er det omtrent 400 fuglearter, det er noen få som overlever den kalde vinteren på tundraen, men under somrene er det mange fugler som er ute å flyr. Vi finner mange av de samme fugleartene på tundraen som også lever i Skandinavia som for eksempel sisiker, ugler, falker, kongeørn osv. I vest er det mange elver som er veldig fiskerike.

20 kommentarer:

  1. tusen takk for all info.
    Jeg trengte det til skoleprosjektet om canada!


    Julie

    SvarSlett
  2. TUSEN TAKK! alt jeg trengte for å bli ferdig med prosjektet mitt :3

    SvarSlett
  3. Tusen takk for UTROLIG nyttig informasjon !
    Fikk 6- bare pga dette :) Kjempemorro !
    Hehe , fast leser ! kjempe interesang om Canada ! We all love you blogger ! :)

    SvarSlett
  4. TUSEN TAKK!!!! Det var mye god informasjon om Canada. Jeg trengte all denne informasjonen til prosjektet mitt :3

    SvarSlett
  5. Chill as! Fikk en 2'er!! Tusen takk!!

    SvarSlett
  6. chill as! fikk en 6`er. kopierte absolutt alt. takk

    SvarSlett
  7. Du e berre best ass thx <3

    SvarSlett
  8. fikk en 8`er takk bror

    SvarSlett
  9. mamma sa at vis jeg fikk en 6` er på denne oppgaven så får jeg en iphone 7. kopierte allt og fikk 6 takk bror =)

    SvarSlett
  10. takk!jeg trengte denne informasjonen for prosjektet mitt. bra informasjon! hvor fikk du informasjonen fra foresten?

    SvarSlett
  11. Takk trengte det til et skoleproskjekt

    SvarSlett